Неделя, 21 Юли 2019
Get the Flash Player to see this.
Вие сте тук: Начало
Археологическо лято Печат Е-поща
Приключи тазгодишното археологическо лято в Община Пещера. Този сезон то премина под знака на уникални светилища и олтари. Екипът на професор Васил Николов, в началото на лятото на могилата край пещерското село Капитан Димитриево стигна до уникална ...

Експонати от Общинския исторически музей в Пещера са част от престижното изложение в немския град Бон, което бе открито в началото на лятото и представя ... Приключи тазгодишното археологическо лято в Община Пещера. Този сезон то премина под знака на уникални светилища и олтари. Екипът на професор Васил Николов, в началото на лятото на могилата край пещерското село Капитан Димитриево стигна до уникална жертвена яма от времето на шестото хилядолетие преди новата ера. Тя бе открита в основите на най-старото двуетажно жилище в Европа. Представлява близо двуметрова дупка, в дъното на която древното население е слагало храни и е принасяло жертви, които да омилостивят боговете и да осигурят добра реколта, обясниха археолозите. Експедицията на учените за поредна година се финансира от Община Пещера.

Експонати от Общинския исторически музей в Пещера са част от престижното изложение в немския град Бон, което бе открито в началото на лятото и представя богатствата на древна Тракия. За Германия отпътуваха седем антики от праисторическото селище-могила край Капитан димитриево. Те ще останат там до закриването на изложбата през месец януари 2005г.
 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216